Fartsbøter og straffer: hva du trenger å vite (2023)

Å bli tatt for å kjøre for fort er et hjertesynkende øyeblikk. Så snart du ser det blinket i bakspeilet ditt er det en nervepirrende ventetid for å finne ut hva straffen din blir.

Denne artikkelen vil lede deg gjennom hva du kan forvente hvis du blir tatt for å kjøre for fort, sammen med hvilke bøter du kan få.

Hva skjer når du blir tatt for fart?

Det er to måter du kan bli tatt for å kjøre for fort, enten av en fotoboks eller av en politibetjent. Prosedyren for hver er litt forskjellig.

Når du har sendt seksjonen 172 tilbake, vil du enten få en Fixed Penalty Notice (FPN) eller et brev som ber deg gå til retten. Hvis du får en FPN, vil den detaljere hvilken bot du vil få, og du kan enten erkjenne straffskyld eller ikke skyldig. Hvis du bestemmer deg for å erkjenne ikke skyldig, må du gå til retten, og straffen din kan bli strengere hvis du blir funnet skyldig.

Når du blir tatt for fart av et kamera

Hvis du blir tatt for fart av et kamera, vil du få tilsendt et varsel om tiltenkt påtale (NIP) innen 14 dager sammen med en paragraf 172-melding.

Du må fylle ut og returnere § 172-varselet innen 28 dager og fortelle politiet hvem som kjørte bilen. Unnlatelse av å gjøre dette kan bety at du må gå til retten.

Når du blir tatt for fart av en politimann

Hvis du blir tatt for å kjøre for fort av en politimann, kan de gjøre en av tre ting. Hvis det er et mindre lovbrudd, kan de slippe deg unna med en muntlig advarsel.

De kan også gi deg et varsel om fast straffe, eller sende en til deg i posten. Når du får FPN, kan du fortsatt erkjenne straffskyld eller ikke skyldig, det samme som når du blir fanget av et kamera.

Politibetjenten kan pålegge deg å gå til retten hvis det er en alvorlig lovbrudd. Du vil få tilsendt et brev som forteller deg hva du skal gjøre hvis dette er tilfelle.

(Video) UKENS RARE NYHETER - 35 | Mystisk | Universet | UFOer | Paranormalt

Fartsbøter og straffer: hva du trenger å vite (1)

Hvor mye er en fartsbot?

Bøter for fartsbøter vil variere avhengig av alvorlighetsgraden av lovbruddet, men du vil som et minimum bli belastet £100 og få tre poeng på sertifikatet.

Fartsovertredelser er gruppert i tre kategorier, bånd A, B og C, avhengig av hvor langt overfartsgrensedu kjørte. Nedenfor er en oversikt over kategoriene for fartsbøter.

Fartsgrense (mph)Registrert hastighet (mph)
Band ABand BBand C
2021-3031-4141 og oppover
3031-4041-5051 og oppover
4041-5556-6566 og oppover
5051-6566-7576 og oppover
6061-8081-9091 og oppover
7071-9091-100101 og oppover
Poeng/botTre poeng
25-75 % av ukeinntekten
4-6 poeng eller
7-28 dager diskvalifisert
75-125 % av ukeinntekten
Seks poeng eller
7-56 dager diskvalifisert
125-175 % av ukeinntekten

Bøter er imidlertid begrenset til £1000, eller £2500 for motorveibilletter.

Fartsbøter og straffer: hva du trenger å vite (2)

Noen ganger kan du bli tilbudt enkurs for hastighetsbevisstheti stedet for poeng på lisensen din. Selv om dette vil ta en dag av din tid og koste rundt £90, er det verdt det å unngå disse poengene. Det er ingen garanti for at du vil bli gitt dette alternativet, og du vil ikke bli tilbudt kurset hvis du har blitt dømt for fartsovertredelse i løpet av de siste tre årene.

Det er også band D, E og F for mer alvorlige lovbrudd. Faktorer som kan skyve en fartsbot inn i disse kategoriene kan inkludere kjøring av et stort godskjøretøy, tauing av tilhenger eller campingvogn, kjøring i nærheten av en skole, frakt av passasjerer eller tung last.

Boten for et band D-lovbrudd er for tiden mellom 200-300 % av den ukentlige inntekten din, band E er 300-500 % av den ukentlige inntekten, og band F kan gi deg en bot på 500-700 % av den ukentlige inntekten.

Fartsbøter og straffer: hva du trenger å vite (3)

Hvor lang tid tar det å få en fartsbot?

Hvis du blir stoppet av en politimann, vil du vite der og da om du blir løslatt med en advarsel, eller ytterligere tiltak vil bli iverksatt. Hvis du blir fanget av en fotobokskampbørmotta korrespondanse eller NIP i posten innen 14 dager.

Vi sierbør, ettersom denne '14-dagersregelen' ikke er en hard og rask en: mens Road Traffic Offenders Act 1998 fastsetter at lovbrytere skal motta en NIP eller rettsstevning "innen fjorten dager etter at lovbruddet ble begått", trenger politiet bare for å vise at den under normale omstendigheter bør nå deg innen denne tidsrammen. Poststreik eller forsinkelser, en adresseendring eller et leiebilfirma eller arbeidsgiver som må videresende brevet til deg, vil ikke se deg unnskyldt for straffen.

Hvordan betale en fartsbot

I England og Wales kan du betale fartsboten din online pågov.uknettsted. Du trenger bare å følge instruksjonene og ha FPN for hånden for noen detaljer.

I Skottland kan du også betale boten din på nett. Hvis du foretrekker det, kan du også betale via telefon eller post. Instruksjoner om hvordan du gjør dette finner du på Scottish Courts and Tribunalsnettsted.

Kan jeg bestride en fartsbot?

Du kan anke en fartsbot ved å fylle ut den relevante delen av varselet om tiltenkt påtale. Du må tenke nøye gjennom om du har en solid sak for å bestride billetten, for hvis politiet avviser anken din, må du gå til retten. Vær advart om at hvis du møter i retten for å bestride fartsboten og ikke lykkes, kan du finne deg selv med en strengere straff enn den du opprinnelig fikk.

Akseptable grunner for tvist inkluderer:

  • Uklare, skjulte eller manglende veiskilt (du trenger fotografisk bevis på dette)
  • Hvis du ikke var den som kjørte bilen (du må fortelle politiet hvem som kjørte)
  • Hvis du er sikker på at du ikke kjørte for fort, må du imidlertid gå til retten og bevise dette
  • Du kan be om kalibreringssertifikatet til kameraet som fanget deg i retten

Uakseptable grunner for tvist inkluderer:

  • Du visste ikke hva fartsgrensen var
  • Det var en nødsituasjon/du hadde det travelt
  • Det var sent på kvelden eller veiene var stille

Hva skjer hvis jeg blir innkalt til retten?

Saken din kan havne i retten hvis den anses som alvorlig nok. Dessuten, hvis du bestemmer deg for å anke billetten og politiet avviser den, må du gå til retten. Stevning for fartsovertredelse må tas ut i magistrates Court innen seks måneder etter det påståtte lovbruddet?

Før du bestemmer deg for potensielt å ta saken din for retten, må du ha solid grunn for tvist. Noen eksempler inkluderer uklare veiskilt, hvis du ikke var den som kjørte, eller hvis du kan bevise at du ikke kjørte for fort. Du trenger imidlertid solide bevis, for eksempel fotografier.

Det er usannsynlig at du trenger et juridisk team på størrelse med Hollywood for å kjempe saken din for deg, men det er en god idé å ta litt juridisk råd før du møter i retten.

Fartsbøter og straffer: hva du trenger å vite (4)

Sorenskrivere har hørt alle unnskyldninger for å kjøre for fort, så de fleste av dem vil ikke fungere. Vanlige eksempler inkluderer å si at du ikke var klar over fartsgrensen, veiene var stille eller det var en nødsituasjon.

Hvis du aksepterer at du kjørte for fort, kan noen av disse faktorene brukes som formildende faktorer for å redusere straffen. Du vil være unnskyldende, innrømme at du har gjort en feil, men også gi grunnene til hvorfor. Skisser også konsekvensene av å få poeng på lisensen din, for eksempel hvis du står i fare for å miste jobben.

Hva med fartsbøter i EU?

Sjåfører stoppet av politiet i EU kan fortsatt bli utstedt med veibøter i enkelte land, men ved å forlate EU sluttet Storbritannia å være medlem av grenseoverskridende håndhevingsdirektivet. Dette gjorde det lettere å dele detaljer om sjåfører i fart i EU-land, så selv om fartsoverskridelse aldri bør oppmuntres, gjør dette det vanskeligere for EU-land å spore opp britiske sjåfører som blir fanget av fotobokser.

Hvordan unngå fartsbot

Det åpenbare, og enkleste svaret, er å holde seg til fartsgrensen. Bortsett fra det kan cruisekontroll bidra til å holde deg på rett side av loven, mens ruteveiledningsprogramvare også kan fremheve fotobokser og fartsgrenser. Det samme gjelder intelligent fartsassistanse, som er en moderne sikkerhetsfunksjon i bilen din som skanner fartsgrenseskilt og bruker GPS-data for å vise fartsgrensen på dashbordet eller infotainmentskjermen.

Vanlige spørsmål om fartsstraff

Hvor lang tid tar det før en fartsbot kommer?

Hvis du blir tatt for fart av et kamera, vil det ta opptil 14 dager før varselet om tiltenkt påtale kommer i posten. Deretter har du 28 dager på deg til å fylle ut seksjon 172-varselet, og når dette er sendt tilbake, vil du få varselet om fast straff innen 14 dager.

Hvis du blir tatt av en politimann, kan de gi deg et varsel om fast straffe på stedet, eller få det sendt til huset ditt. Hvis de legger det ut, kan det ta opptil 14 dager å komme frem.

Kan jeg betale fartsboten min i rater?

Fartsbøter forfaller i sin helhet med en gang. Men i noen tilfeller kan retten tilby en avdragsbestilling. Ikke anta at dette vil skje.

Vil en fartsbot påvirke forsikringen min?

Har du poeng på sertifikatet som følge av fartsbot, må du oppgi dette til forsikringsselskapet ditt. Dette kan øke premiene dine avhengig av forsikringsleverandørens policy.

Hvor lenge blir fartspunkter på sertifikatet ditt?

Poeng fra en fartsovertredelse vil forbli på sertifikatet ditt i fire år, men de er bare aktive i tre år. Når dinpoenger aktive, vil de legge seg opp hvis du får flere på et senere tidspunkt. Når de ikke lenger er aktive, vil de ikke telle mot det totale antallet poeng, men en dommer kan ta dem i betraktning hvis du begår en annen kjøreforseelse.

Kan jeg bli fradømt førerretten på grunn av fart?

Avhengig av hvor alvorlig fartsovertredelsen er, kan du bli fradømt førerretten i inntil 56 dager. Dessuten, hvis du bygger opp mer enn 12 poeng på lisensen din, vil du miste den.

Når får jeg tilbud om hastighetsbevissthetskurs?

Du vil bli tilbudt et kurs om hastighetsbevissthet på ditt faststraffevarsel, dersom politiet bestemmer seg for å tillate dette. Hvis du går til retten, kan du bli tilbudt et kurs for hastighetsbevissthet hvis du lykkes med å påberope deg formildende omstendigheter.

Hvem får pengene fra fartsbøter?

Penger som samles inn fra fartsbøter går til et konsolidert fond, som blir sett på som statens driftskonto. Dette betyr at det går på offentlige utgifter.

Få din neste bil med carwow

Leter du etter et godt tilbud på din neste bil? Gå over til carwowkonfiguratorå bygge din ideelle modell og få den til en god pris. Ikke sikker på hva du vil? Trykk på knappen nedenfor for å få hjelp til å velge den perfekte bilen for deg.

Få hjelp til å velge din neste bil

Leter du etter en enkel måte åbytte bil? Da er carwow stedet å gå. Du kanselge din gamle biltil en god pris, og få de beste tilbudene på enny. Alt gjennom vårt nettverk av pålitelige forhandlere og alt fra hjemmet ditt. Trykk på knappen nedenfor for å komme i gang i dag.

Bytt bil på den enkle måten

FAQs

Hvor lang tid tar det å få bot fra fotoboks? ›

Saksbehandlingstiden kan variere, men eieren eller føreren av bilen kan regne med å ha hørt fra politiet innen tre uker etter at bilen ble fotografert. På nettsidene til Statens vegvesen kan du lese mer om hva som skjer når det blinker i fotoboksen.

Hvor mye trekkes fra i fartskontroll? ›

Det er kjørt mange kontrollmålinger av strekningen mellom fotoboksene og utstyret i fotoboksene er kalibrert og godkjent av Justervesenet, slik at de måler riktig tid og hastighet. Det er mindre en 0,1 prosent feilmargin på distanse, og mindre enn 0,15 prosent feilmargin på gjennomsnittshastighet.

Hvordan vet jeg at jeg har fått fartsbot? ›

Din side er en innloggingstjeneste der du får oversikt over dine saker hos oss. Du kan bruke BankID, Buypass og Commfides for å logge inn. Bruk innloggingsknappen øverst til høyre for å logge deg inn.

Kommer fartsbot på rullebladet? ›

Når du har vedtatt et forelegg vil dette ha de samme rettsvirkningene som en avgjørelse fra domstolene. Forelegget blir også registrert i reaksjonsregisteret (tidligere bøteregisteret). Dette betyr at saken din vil stå på politiattesten, noe som kan ha konsekvenser for hvilke muligheter du har i fremtiden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated: 07/29/2023

Views: 6233

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.